Kend dine rettigheder ved ægtefælles død og begravelse

26 July 2020 Astrid Pedersen

editorial

Der er meget at tænke på i forbindelse med et dødsfald. Ud over det, at du som ægtefælle til en nyligt afdød person står tilbage med et nærmest ubeskriveligt sorg og savn, er der rigtig mange ting der pludselig skal tages stilling til. Hvordan fordeles arv og gæld? Hvem ejer huset – er det mig eller børnene? Hvad med ægtefællens børn? Og kan jeg få del i min ægtefælles pension?

Der ud over er der mange praktiske opgaver som skal løses, for eksempel planlægning og afvikling af begravelse eller bisættelse. Det er som bekendt ikke gratis at dø i dagens Danmark. Og derfor er det en god idé at sørge for at så mange af disse faktorer som muligt bliver imødegået førend døden indtræffer.

Få hjælp til at planlægge praktiske formaliteter omkring et dødsfald

Det er vigtigt at du og din ægtefælle – og eventuelt også børnene – snakker åbent og ærligt omkring hvorledes sagerne skal forholde sig i tilfælde af den enes død.

I kan for eksempel vælge at den længst levende ægtefælle skal sidde i det der kaldes uskiftet bo. At sidde i uskiftet bo vil sige at livsarvingerne – det vil sige børn, børnebørn, oldebørn og så videre – endnu ikke har fået udbetalt deres arv. Den efterlevende ægtefælle fortsætter sit liv i boligen og forvalter boet.

Det er kun ægtefæller som kan sidde i uskiftet bo. Dette kan ikke lade sig gøre for samlevende. Som samlevende bør man således, i fald man ønsker at sikre hverandre, sørge for at få oprettet en sameje kontrakt og et særskilt testamente for en eventuel formue eller pension. Der ud over kan særbørn – det vil sige børn fra et tidligere forhold eller ægteskab – bestemme om den længst levende ægtefælle må sidde i uskiftet bo.

Du kan læse mere om dine rettigheder i forbindelse med din ægtefælles dødsfald på dokument24.dk

More articles

05 December 2022

Hvad er tapas?