Hvad får du af tillæg som maler?
Hvor godt tjekkede du egentlig din kontrakt efter, da du underskrev den i sin tid?
Som et bestemt eksempel kan man sige, at du fik dig et arbejde som maler i Vejle, hvor du hurtigt underskrev kontrakten, så du var sikker på, at der ikke kom en anden potentiel maler af enten en uddannet, erfaren af slagens og tog stillingen, eller der kom en frisk, nyudlært person ind fra siden og tog den.
Eller du var så uheldig, at en tidligere medarbejder mod forventning lige vendte retur til at kunne arbejde igen.
Pointen er, at mange mennesker i mange brancher er lidt for hurtige til at underskrive deres kontrakter og ser det at få et job som en gave, hvor de glemmer, at det skal være et gensidigt forhold, som kommer alle parter til gode.
Hvis man ikke trives på en arbejdsplads, så vil man da også begynde at lede efter et nyt sted, selvom man er afhængig af pengene.
Men alle disse indikationer for, om det bliver et godt sted at arbejde, kommer allerede til udtryk i kontrakten, som ofte bliver lagt på disken foran en, mens man er til jobsamtale, eller man er helt ekstatisk over at få tilbudt et job, at man glemmer at være kritisk og se efter, hvad man nu skriver under på.
Er der for eksempel anført noget om overarbejdstillæg, weekendtillæg, aftentillæg, helligdagstillæg, arbejdsskadetillæg eller videre?
Arbejdsgiveren vil jo gerne – ofte – forsøge at betale så lidt som muligt til deres medarbejdere, mens få mest muligt arbejde ud af dem.
Man kan i den forbindelse blive forblændet, specielt som ny maler, at lønnen er markant højere, end da man var under uddannelse eller fik praktikløn.
Men det er ikke ensbetydende med, at man lige skal bede om betænkningstid og læse kontrakten igennem.
Selv hvis du siger nej, eller en anden springer til i mellemtiden og får stillingen, så kan det komme dig til gode i det lange løb.