Ens støjdæmpning er måske ikke så god, som man håbede på

31 March 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvis man skal have opført noget støjdæmpning, så skal man jo tænke på, hvad det hovedsageligt skal bruges til, så det kan give mest mulig effekt.

Det duer jo ikke at skyde gråspurve med kanoner, men man skal heller ikke forsøge at fange fluer med spisepinde.

Således kan det måske være nok med en hæk, der både dæmpet lidt af lyden og udsigten til naboen og giver lidt mere privatliv, hvis man forsøger at mindst lydene fra dem, man støder op til med ens grund.

Men hvis man nu skal hen at udføre noget vejarbejde eller en bygningskonstruktion, som kommer til at stå på i længere tid, så skal man nok have fat i noget, der er mere effektivt, men som også kan opføres hurtigt og tages ned igen relativt let uden at koste for meget penge, da det ikke skal være der for evigt.

Og så er der mange andre scenarier at tænke på.

Hvad skal den støjdæmpning dæmpe mod?

Et andet eksempel kunne være, at man har nogle villaer eller husområder, der ligget lige ud til en meget befærdet vej såsom en motorvej.

Her kan man så bygge en støjdæmper, der ligeledes er med til at gøre, at man ikke kan se gennem den. Sådan noget kunne eventuelt være i form af nogle bakker, hvis man kan lave den slags.

Bor man tæt i byerne, så kan det jo være noget med, at man bygger væggene tykke eller bruger noget isolering, der også er med til at lyddæmpe.

Har man eventuelt et musikstudie eller et øvelokale, så vil man også gerne skåne dem, der skal lægge ører til den slags, men dæmpningen skal også laves på en måde, som giver god akustik.

Derfor kan du nok godt se, at når man skal lave støjdæmpning, skal man både tænke på, hvem der skal bruge det, om det skal være groft, fungere begge veje, være midlertidigt eller permanent.

More articles

05 December 2022

Hvad er tapas?