Den gyldne danske nationaldrik

25 February 2020 Lotte Hindsberg

editorial

Det er nok de færreste danskere der vil være uenig i, at øllet er danskernes nationaldrik. Måske tæt forfulgt af kaffe. Den gyldne drik har eksisteret i 8000 år og der er fundet beviser på, at danskerne har kendt til øllet i mindst 5000 år. Interessen for at lære at lave sin egen øl, har været stærkt stigende siden at microbryggerierne er begyndt at sende mange specialøl på markedet og mange har prøvet at smage andre typer af øl end den danske, når de har været ude og rejse. Der er stor forskel på hvordan en øl smager, om den er brygget i Danmark, Tyskland eller Belgien. Det er muligt at købe sit eget brygudstyr og brygge sit eget øl. Et sted kunne f.eks. være hos ALBRYG.

Øllets historie gennem tiden

Øllet har som nævnt været kendt i mindst 5000 år i Danmark og det var kvindernes opgave at brygge husets øl. I oldtiden var ølbryggeriet omgæret af stor mystik, på lige fod med kvindernes evne til at give liv og føde børn. Senere var det “ølkoner” der lavede og solgte øllet i København, sammen med andre lidt mere fysiske ydelser.

Det var først i middelalderen at ølbryggeriet blev overtaget af mændene og det blev systematiseret i bryggerlaug. Det første danske bryggerlaug blev stiftet i København i 1525. Ansvaret for ølbryggeriet var dog kun mændenes i byerne, på landet og rundt omkring på gårdene, var det stadig kvinderne der bryggede øllet. Det var ikke nogen lille opgave at brygge øl, til dem der boede på gården. Der blev drukket i omegnen af 5 liter pr. person om dagen. Helt frem til det 18ende århundrede, var det en helt almindelig egenskab en ugift kvinde skulle kunne lige som at kunne malke, koge og hvad der ellers var behov for, for at blive en god kone.

More articles

05 December 2022

Hvad er tapas?