Chili con carne – en helt enkel opskrift
Der findes et hav af opskrifter på chili con carne derude: både de helt enkle, men også de mere komplicerede med alverdens forskellige krydderier. Vi har fundet frem til en enkel, nem opskrift uden dikkedarer – lad os kalde det en grundopskrift – så kan du selv tilføje dine yndlingsingredienser efter behov.
Grundopskrift på chili con carne
Ingredienser:
– 500 g hakket eller skært oksekød
– 1 løg
– 1 dåse hakkede tomater
– 1 dåse hvide bønner i tomatsauce
– 1 dåse kidneybønner
– 70 g tomatpuré
– 1 tsk chiliflager
– salt og peber
Sådan gør du:
Hak løget og svits dem i en stor gryde. Herefter tilsættes kødet, der brunes godt igennem. Tilsæt hakkede tomater, og lad retten simre i cirka 5 minutter. Tilsæt bønner, tomatpuré og chiliflager og lad det hele koge godt igennem. Smag til med salt og peber.
Forslag til en opgradering
Synes du, at grundopskriften er for kedelig, så er der mange forskellige ingredienser, du kan tilføje. Det kan for eksempel være spidskommen, kanel og koriander på krydderifronten, ligesom du kan supplere med hele røde chilier – det giver en kraftigere og stærkere smag.
Du kan også give retten et ekstra løg, fylde 2 dl oksebouillon på, så den kan tåle at simre noget længere tid eller måske tilføje hvidløg, gulerødder eller peberfrugt? Mulighederne er mange, så det er et spørgsmål om at prøve sig frem med de ting, du bedst kan lide.
Et ekstra tip
I stedet for bare at servere gryderetten med ris, kan du med fordel lave en fast youghurtdressing – eller bare bruge creme fraiche. Det frisker retten op og giver en god balance til den stærke smag. For et lille frisk pift kan du lægge et par mynteblade på toppen.
Får I ikke spist hele retten på én dag, så er chili con carne i øvrigt endnu mere lækkert på andendagen, hvor det rigtig har stået og trukket i køleskabet.