Opdag fake news i digitale nyheder

25 November 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er så nemt at anskaffe sig digitale nyheder nu om dage fra alt om den globale samfundspolitik og helt ned til at læse om aktiviteter i København, og den udvikling kommer nok også til at fortsætte.

Der er så bare lige den bagside af kasketten, at alle nu om dage kan lege journalister, også selvom det ikke er en beskyttet titel, og man kan meget let sætte nogle artikler op, så de ligner nyheder, der kommer fra officielle nyhedskilder.

Før i tiden skulle man trods alt være ansat et sted for at skrive nyheder, som kom ud til folket. De nyheder skulle kontrolleres, tjekkes efter, rettes til at andre og sendes i trykken, blive sendt i radioen eller andet – i den perfekte af alle verdener i hvert fald.

Skulle man finde på at skrive noget, man bevidst var klar over, at det var løgn, og det endda slap fordi den redigerende afdeling, så kunne man være ret så sikker på, at man ikke alene var direkte fyret, men at ens karriere som journalist også var færdig.

Og så havde mediet lidt et knæk med læsernes tillid til dem.

Journalister kan lave fejl, og det er menneskeligt at fejle, men deres største salgsværdi som person i et medie er deres troværdighed; at man kan stole på de ting, der bliver produceret fra deres side.

Så når du skal tjekke efter, om du har fat i en falsk nyhed på nettet, så brug for det første sin sunde fornuft: lyder det for godt til at være sandt, så er det nok også sådan.

Tjek efter, hvem der bliver citeret, er der henvisninger, kilder med mere?

Slutteligt bør du også kigge på, hvem der er afsenderen. Selvom man kan forfalske eksisterende mediers design, så udgiver de fleste fra deres eget “medie”.

Har du aldrig hørt om dem før, så har de nok næppe så meget hold i deres journalistik.

More articles

05 December 2022

Hvad er tapas?