Det er både nemt og svært med mad

04 June 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Tænk lige over det magelige ved, at du ikke længere skal jage din mad, når du skal have noget at spise.

Her i den vestlige verden er vi stort set garanteret mad på alle tider af døgnet, og man behøver ikke kunne lave mad selv, for man kan opleve alt fra catering i Esbjerg til at fange en snack på farten i Køge, når man skal have mad.

Faktisk er det madbehov opfyldt så meget for de fleste af os, at det ikke er en bekymring i vores daglige forstand andet end, at vi skal vælge, hvad vi vil have, og hvor meget vi vil gøre ud af det – det er da luksus!

Men alligevel ser vi jo så, at nogle mennesker spiser for meget, nogle vil slet ikke spise; andre spiser forkert, nogle lever næsten for religiøst og sundt med maden, mens andre følger madtrends alt for ukritisk.

Hvad er der sket med vores madvaner?

Det er en konsekvens af den luksustilværelse, vi befinder os i, at vi både kan vælge så meget mad, at vi overspiser. Dernæst er meget af maden forarbejdet, hvilket gør den usund for os, men vi hungrer efter det, fordi det er fyldt med sukker og andet, der (næsten) gør os afhængige af det.

Ligeledes er der kropsidealer, der handler meget om, hvad man spiser og hvornår og hvor meget; og siden der er mad så mange steder, så kan det blive en kamp at holde sig fra det.

Og fordi vi lever så godt, så gør mange mennesker og robotter ting for os, som vi ikke selv skal bekymre os om, hvorfor vi bare kan sidde stille det meste af en arbejdsdag, og det er en uheldig konsekvens, når vi samtidig spiser så fed og usund mad generelt.

Vi skal huske at stoppe op og tjekke vores madvaner, for hvad man fylder i vores krop, får man også igen.

More articles

05 December 2022

Hvad er tapas?