Valg af det rigtige brygudstyr
Aldrig har ølbrygning været så populær som det er nu, selvom det er en relativ ny ting at købe sin øl frem for selv at brygge den. Frem til 1515 var det almindeligt at ens husholdning selv bryggede og efter 1515 og stiftelse af bryglaug blev der stadig brygget øl på landet.
1515 kan virke som lang tid, men når øllet er blevet brygget i Danmark i over 5000 år, er det kun kort tid. Det har typisk været kvindernes job at brygge hjemmet øl. Deres brygudstyr bestod ofte af en gryde. Det har ikke været en lille opgave, da der ofte blev drukket fem liter dagligt, samtidig med at øllet var manges hoved ernæringsmiddel sammen med brød.
Kvinder og ølbrygning
I dag forbinder mange ølbrygning med store kraftige mænd, men i mere end 5000 år har kvinder haft ansvaret og tilbage i oldtiden blev de set på med ærefrygt. Et væsen, der ikke alene kunne føde børn, men også fremstille en så fantastisk gylden drik, med den skønne virkning, måtte ses på med respekt. Senere blev det at kunne brygge øl og sælge det offentlig, ofte siddestillet med prostitution.
Endnu senere fandt mændene ud af at der var penge at tjene ved at brygge øl og de overtog ølbrygningen.
Lær at brygge øl
I dag hvor det ikke er almindeligt at brygge øl hjemme er det nødvendigt at lære kunsten. Det kan man blandt andet gøre på et ølkursus. Det tager en eftermiddag og aften og det bryggede øl får man som regel med hjem. Så husk at arrangere at blive hentet.
Der findes også mange bøger om ølbrygning og mange af dem fortæller om forskellen på de forskellige øltyper. Der er blandt andet stor forskel på den lyse og lette nordiske øl og de øl der bliver brygget syd for den jyske grænse.